Zal ik wel of geen tussentijdse toets doen voor het rijexamen?

Een tussentijdse toets is een proefexamen. Je doet de tussentijdse toets bij een examenlocatie van het CBR. Een tussentijdse toets voor het autorijbewijs duurt 55 minuten. Dat is allemaal net als bij het gewone rijexamen. Zo ervaar je hoe het echte rijexamen voor de auto gaat en je went alvast aan de examensituatie. Dat voelt namelijk toch iets anders dan je rijlessen.

Een CBR-examinator neemt de tussentijdse toets af; je instructeur rijdt mee. Na afloop krijg je een advies van de examinator. Je weet dan waar je nog aan moet werken om te slagen. Hierover ontvang je ook nog een e-mail. Samen met je instructeur kun je daarna gericht aan de slag om de slagingskans bij het échte rijexamen te verhogen!

Een tussentijdse toets voor je rijexamen werkt heel goed. Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben meer kans van slagen op het rijexamen. Het slagingspercentage ligt dan namelijk rond 58%. Dat is 14 % hoger dan bij de kandidaten die zonder tussentijdse toets het eerste rijexamen doen.

Voordelen tussentijdse toets voor het rijexamen

Voor een tussentijdse toets kun je niet slagen of zakken zoals op het rijexamen. Wél kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen in het rijexamen dat volgt op de toets. Dat is een mooi voordeel voor het afrijden.

Een tussentijdse toets heeft ook nog andere voordelen:

Je ziet hoe alles werkt in het examencentrum van het CBR.
Je beleeft hoe een examen kan gaan en bent dus beter voorbereid.
Je hoort alvast wat een examinator van je verwacht tijdens het rijexamen.
Je krijgt nuttige tips mee van de examinator.
Je gaat waarschijnlijk met minder zenuwen naar het echte examen.